آیا واقعا گرانش و جاذبه زمین را درک میکنیم؟ این سوال مهم، مرا به فیلم سینمایی گراویتی Gravity (2013 film) یا جاذبه محصول 2013 و کارگردانی آلفونسو کوارون رساند.
البته سوال من سه بخش داشت که هر یک مرا به فیلمی متفاوت رساند (که در ادامه بیان خواهم کرد). این فیلم جدای عنوانش، بسیار خوش ساخت است، بسیار زیبا و هنرمندانه و با حداقل گفتگوها تولید شده و بیننده را به حیرت وا میدارد.
خب بریم در ادامه بگم چرا من اینو دیدم و از چه زاویهای بهش نگاه کردم.
سهگانهی جاذبه – بو – صدا
من سه سوال را پیگیری کردم و برای هر یک فیلمی جذاب پیدا کردم. برای من سوال بود که چرا این چیزهای همیشگی و دائمی که اطرافمان هستند، آنقدری برایمان طبیعی و آشنا شدهاند که دیگر هیچ درکی از آنها نداریم.
- چرا ما گرانش یا جاذبهی زمین را درک نمیکنیم؟ رسیدم به فیلم گرانش
- چرا به حس بویایی و عطرها (با این همه لذتبخش بودن) بیتوجهیم؟ بعدش رسیدم به فیلم عطر
- و چرا صدا (برای منی که شنوا هستم) این قدر عادی است که همیشه باید بشنوم؟ رسیدم به فیلم ترسناک ِ یک مکان ساکت
چرا باید فیلم گرانش را ببینیم؟
حالا هم میخواهم صرفا از این جهت این فیلم را به شما معرفی کنم. هرچند این فیلم ابعاد و سناریوهای بسیار متفاوتی دارد. اگر بتوانید آنها را کشف کنید و برای من هم بنویسید، بسیار خوشحال خواهم شد.
آشناییزدایی
گرانش برای موجودات زنده ساکن زمین که طی میلیونها سال تکامل پیدا کردهاند، امری کاملا بدیهی و آشناست. در این فیلم با اتفاقاتی که میافتد ما به همین گرانش حساستر خواهیم شد.
احتمالا پس از دیدن این فیلم، هنگام سربالایی رفتن و نفس نفس زدن، جاذبهی زمین را بیشتر درک خواهید کرد یا مثلا وقتی چیزی از دستتان به سوی زمین میافتد، برای لحظهای هم که شده، جاذبه زمین را هشیارانهتر درک خواهید کرد.
این هشیاری بیشتر، توان درک بهتر محیط زندگی را به ما میدهد. به عنوان یک جانور ِ زنده (که گرانش روی ما تاثیر زیادی دارد) احتمالا مسائل مربوط به سلامتی را هم بهتر پیگیری خواهیم کرد (مثلا ورزش پشت پا و فیلههای کمر برای اینکه در دوران پیری جاذبه زمین ما را خم نکند!)
این مهمترین نکتهای بود که میخواهم از این فیلم برداشت کنم و یادم بماند.
سختکوشی و تلاش تا لحظهی آخر
این هم یکی از آن بهترین نکتههایی است که از زن ِ قصه میتوانیم بیاموزیم. تا آخرین لحظه جنگیدن و خسته نشدن و در تنهایی مطلق، تلاش کردن از مهمترین ویژگیهای اوست.
تلاشهای او حتی بیآنکه بداند در چند ساعت بعد چه پیش خواهد آمد نیز ادامه دارد و این برای ما که در لحظههایی از زندگی، بیکسی و تنهایی و ناامیدی را تجربه میکنیم میتواند الگویی از تلاش باشد.
نکته هایی دیگر
نکتههای دیگری از فیلم هم که دوست دارم اشاره کنم، صحنه بسیار بسیار زیبایی است که زن قصهی ما، از بیاکسیژی نجات پیدا میکند و در دریچهای رو به بیرون، لباسهایش را در میآورد و همچون نوزادی در شکم مادر، معلق میشود.
هنگامی که در بر زمین میرسد نیز قصهی تکامل را از سر میگیرد. سناریو اینطوری است که به دریا میافتد و بعد چهاردست و پا به خشکی میرسد و بعد راستقامت شده و در خشکی حرکت میکند ( همانند مسیر تکامل که جانواران -مثل هومو ساپینس یعنی انسانها – سپری کردهاند).
اگر به بحث تکامل انسان علاقمند هستید پیشنهاد میکنم فیلم کلاس درس آقای شروین وکیلی را ببینید.
فیلم آموزشی: تکامل انسان خردمند
آرشیو و لیست فیلمهای بیشتر
اگر برایتان سوال شده که فیلم درمانی چیست و چگونه میتواند به ما کمک کند؟ و اینکه آیا واقعا اثری هم میتواند دیدن فیلم داشته باشد، پیشنهاد میکنم نوشتهی بلند مرا همراه نظرات یک روانپزشک مطرح بخوانید تا دلایل اینکار برایتان شفافتر شود:
فیلم درمانی چیست؟ چگونه به ما کمک میکند؟ همراه معرفی ردههای سنی فیلمها
.
همچنین اگر علاقمند هستید که به لیست کامل فیلمهای من و بهترین آثار سینمایی دسترسی داشته باشید پیشنهاد میکنم روی لینک زیر کلیک کنید:
آرشیو فیلم درمانی + لیست بهترین آثار سینمایی ایران و جهان
من این فیلم را در 2 دسته بندی زیر قرار میدهم: