در صفحه نخست از مزایای بولت ژورنال یا همان دفتر زمان صحبت کردیم، در گام دوم مروری مختصر بر تاریخچه بولت ژورنال و مبدع آن داشتیم.
الان میخواهیم در این مروری کامل و کوتاه بر روش برنامهریزی به روش دفتر زمان یا همان بولت ژرونال Bullet Journal بیاندازیم. روشی که میتواند در مدیریت زمان شما بسیار مفید و موثر باشد.
الف) بولت ژورنال به درد چه کسانی میخورد؟
شاید همین اول کاری برایتان سوال پیش آمده باشد که جامعه مخاطبین بولت ژورنال چه کسانی هستند؟ اگر خاطرتان باشد پیشتر گفتیم که بولت ژورنال میتواند به «همه» کمک کند. این روش آنقدر منعطف و جامع است که هرکسی بتواند با توجه به نیازها وسبک زندگیاش آن را توسعه داده و آن را به ابزاری قدرتمند همچون عصای موسی برای شکافتن دریاها تبدیل کند.
اینجا لازم است اشاره شود که بولت ژورنال ها از جهاتی شبیه جهان بینی و یا مدل ذهنی هستند. همانطور که مدل ذهنی هیچ دو شخصی کاملا برهم منطبق نیست و ایضا همانگونه که کپی کردن مدل ذهنی دیگران هیچ فایدهای نخواهد داشت، دفتر زمان یا بولت ژورنالها نیز قابل کپی کردن نیستند و تنها زمانی کاربردی و مفید واقع میشوند که به تدریج توسط شخص توسعه داده شده باشند.
یعنی شما باید از این آموزشها و عکسهایی که میبینید الگو بگیرید و دفتر زمان خودتان را مخصوص خودتان طراحی کنید.
مطلب مرتبط: اگر دوست دارید با بحث مدل ذهنی آشنا شوید پیشنهاد میکنم این فایل PDF را دانلود کرده و بخوانید
ب) برای ساخت دفتر زمان / بولت ژورنال چه ابزار و لوازمی نیاز داریم؟
اصلیترین و تنها ابزاری که واقعا برای دفتر زمان / بولت ژورنال نیاز خواهید داشت یک «دفتر» و یک «قلم» از هر نوعی که باشد است. پس اگر مینیمالیست هستید، از شلوغی خوشتان نمیآید و یا اصلا نمیخواهید وقت زیادی برای بولت ژورنالتان بگذارید، همین دو ابزار برایتان کفایت خواهد کرد و کارتان راه میافتد.
اما اگر دوست دارید استفاده از دفتر زمان / بولت ژورنال را با آداب و ترتیب بیشتری انجام بدهید میتوانید از دفتر نقطهای، انواع ماژیک، خودکارهای رنگی، رواننویس و خودنویس، آبرنگ، شابلون، استیکر و هرچیز دیگری که فکرش را میکنید استفاده کنید. ایدههای زیادی در اینترنت وجود دارد که با بهره گرفتن از آنها بتوانید بولت ژورنالتان را زیباتر و لذت کار کردن با آن را دوچندان کنید.
ج) بولت ژورنال چه بخشهایی دارد؟
در تمام بخشها و صفحات دفتر زمان / بولت ژورنال سلیقه شخصی شما حرف اول را میزند. هیچ آیهای نازل نشده است که بوژوی شما این چیز را داشته باشد و آن یکی را نه. ما اینجا یک سری چارچوبهای کلی را بیان میکنیم که ساختار اصلی بوژو را تعیین کردهاند. قوانینی که امیدواریم به شما در ساخت قوانین شخصیتان کمک کنند.
طبق روش مرسوم هر دفتر زمان / بولت ژورنال یک سری برگه ثابت و تعدادی صفحه روزانه دارد. تعداد صفحات ثابت زیاد است و فقط شامل ردیاب و سال نگار و ماه نگار و… نمیشوند.
صفحات ثابت صفحاتی هستن که جزء ساختار دفتر زمان / بولت ژورنال محسوب میشوند و اینها لزوما قرار نیست اول کار درست شوند. مثلا ماه نگار یک صفحه ثابت است که لازم است هر ماه تکرار شود. صفحات ثابت بولت ژورنال عبارتند از:
یک) ردیاب (Tracker)
صفحات ردیاب غالبا برای ثبت مطالعات درسی، فیلم، کتاب، سفر، حالات روحی (mood) و … استفاده میشوند.
دو) سال نگار
در این صفحه برای سال خودتان هدفگذاری میکنید و تم کلی سال جدید را تعیین میکنید.
سه) ماه نگار
در این صفحه لیست اهداف کلی یک ماه و کارهایی که باید حتما در این ماه انجام شود نوشته و تعیین میگردد.
چهار) هفته نگار
مشابه صفحه ماه نگار است.
پنج) کلید
در این صفحه علائم قراردادی که بناست در بولت ژورنالتان استفاده کنید را رسم کرده و معنایش را تعیین میکنید. مثلا اگر برای هر تسک یا وظیفه از یک دایره توخالی استفاده میکنید، در این صفحه معنایش را بنویسید.
شش) فهرست
فهرست تزیینی نیست! بولت ژورنال نرم افزار نیست. بوژو یه روش غیر هوشمند است و با توجه به مطالب مختلفی که در آن نوشته میشود ممکن است شلوغ و بی نظم شود و پیدا کردن یک مطلب خاص به سختترین کار دنیا تبدیل شود.
لذا ناچاریم از فهرست استفاده کنیم تا پیدا کردن چیزی که به دنبالش میگردیم سریع تر انجام شود.
این صفحات باید از پیش رسم و طراحی شوند و به تدریج طی بازه زمانی مشخص شده پر شوند. اما علاوه بر این صفحات ثابت، بولت ژورنال یک سری صفحه روزانه دارد که نیاز به طراحی ندارند و برای هر روز، همان روز نوشته میشوند.
امیدوارم تا اینجا به خوبی مطالب را یاد گرفته باشید. برویم سراغ قسمت بعدی که چه زمانی باید از این دفتر استفاده کنیم…
فقط ده روز اول جواب میده؟ من مختاری هستم و کارم تولید محتوا و تبلیغاته؛ نمی دونم این روش شما رو بتونم طولانی انجام بدهم یا نه.
خسته میشم از ادامه دادنش