سوالات بسیار مهم دربارهی «زمان» باعث میشوند من همچنان یک جستجوگر و پژوهشگر مبتدی باقی بمانم و به دنبال آنها بروم. ماهیت زمان چیست؟ انسان چگونه زمان را درک میکند؟ وقتی اینها را بفهمیم چطوری میشود مدیریت زمان داشت؟
یکی از سخنرانیهای کوتاه و بسیار خوب تد ted را دیدم، آقای فیلیپ زیمباردو دربارهی مطالعات و یافتههای خودش دربارهی مفهومی به نام «دیدگاه زمانی در انسان» صحبت میکند که به شکل کلی گذشتهگرا، حالگرا و آیندهگرا میتوان آن را تقسیمبندی کرد.
به باور من آموختن چنین دیدگاه و ایدهای میتواند «مدل ذهنی» ما را دگرگون کرده و یک «پارادایم شیفت» اساسی در نظام باورها و عملکرد ما ایجاد کند.
دیدن این سخنرانی و یا خواندن متن کامل آن را به شما دوستان عزیز پیشنهاد میکنم. ایدهای که میتواند به قول زیمباردو: «خیلی از معماهای زندگی را می توان با درک دیدگاه های زمانی خود و دیگران حل کرد»...
فیلم سخنرانی فیلیپ زیمباردو: دیدگاه زمانی
این کلیپ رو از سایت تد میتوانید ببنید.
حوزههای زمانی: گذشته، حال، آینده
البته اینها (حوزه های زمانی) شش تا هستند.
- دو حالت حال گرایی داریم. همچنین دو حالت گذشته گرایی و آینده گرایی وجود دارد. شما می توانید روی «گذشته گرایی مثبت» یا «گذشته گرایی منفی» تمرکز داشته باشید.
- می توانید «حال گرای خوش گذران» باشید، خصوصا به لذایذ زندگی توجه کنید. یا می توانید «حال گرای معتقد به جبر» باشید. هیچ چیز مهم نیست، زندگی شما مقدر شده است.
- می توانید «آینده گرای هدفمند» باشید، یا می توانید «آینده گرای ماوراء الطبیعه» باشید: باور کنید که زندگی پس از مرگ شروع می شود.
ایجاد انعطاف روانی برای تغییر جهت «دیدگاه زمانی» راحت با توجه به نیاز شرایط، مسئله ای است که شما باید یاد بگیرید.
پس، خیلی سریع، دیدگاه زمانی بهینه چیست؟ گذشته گرایی مثبت بالا، آینده گرایی هدفمند متعادل، و حال گرایی خوش گذرانی متعادل. و همیشه گذشته گرایی منفی پایین و حال گرایی معتقد به جبر ِ پایین.
بهترین دیدگاه زمانی
پس بهترین ترکیب دیدگاه زمانی را از گذشته می گیریم، گذشته گرایی مثبت به شما رگ و ریشه می دهد؛ خانوادتان، هویتتان و خودتان را به هم وصل می کنید.
چیزی که از آینده می گیرید بال و پر است برای صعود به مقاصد و چالش های جدید.
آن چه از حال گرایی خوش گذران می گیریم انرژی است؛ انرژی برای کشف خود، مکان ها، آدم ها، و حس های نفسانی.
هر دیدگاه زمانی غیر از این، جنبه های منفی بیشتری از جنبه های مثبت دارد. آینده گراها چه چیزهایی را فدای موفقیت می کنند؟ وقت گذرانی با خانواده و دوستان را فدا می کنند. اوقات خوش را فدا می کنند. لذت های شخصی را فدا می کنند. سرگرمی هایشان را فدا می کنند. و از خوابشان می زنند. پس سلامتیشان تحت تأثیر قرار می گیرد. و برای کارشان، دستاوردهایشان، و قدرت کنترل، زندگی می کنند. مطمئنم این موضوع برای بعضی استفاده کنندگان TED آشناست.
و برای من هم آشنایی دارد. من در جنوب «برانکس» (در نیویورک) در محله ای فقیرنشین، در خانواده ای از سیسیلی بزرگ شدم. همه در گذشته و حال زندگی می کردند. من به عنوان یک آدم آینده گرا اینجا هستم کسی که به اوج رسید و تمام این «فداکاری ها» را کرد بخاطر اینکه معلمانم مداخله کردند و مرا به یک آینده گرا تبدیل کردند.
به من گفتند «این شیرینی را الان نخور، برای اینکه اگر صبر کنی دو تا می گیری.» تا اینکه یاد گرفتم متعادل باشم. من «حال گرایی خوش گذرانی» و تمرکز بر «گذشته گرایی مثبت» را نیز اضافه کردم. به همین دلیل الان در سن ۷۶ سالگی با نشاط تر و مفیدتر از همیشه ام، و از همیشه خوشحال ترم.
فقط می خواهم بگویم که این موضوع به خیلی از مشکلات دنیا اعمال می شود؛
- تغییر میزان ترک تحصیل بچه های مدرسه ای،
- مبارزه با اعتیاد،
- افزایش سلامت دندان،
- درمان سربازانی که بیماری «اضطرابِ پس از سانحه» دارند با استعاره های زمانی –درمان های معجزه آسا– ترویج صرفه جویی و نگهداری،
- تقلیل دوره توانبخشی جسمانی در جایی که میزان انصراف ۵۰ درصد است،
- تغییر نوع جاذبه ها در تروریست های انتحاری،
- و اصلاح درگیری های خانوادگی با عنوان درگیری حوزه های زمانی.
خیلی از معماهای زندگی را می توان با درک دیدگاه های زمانی خود و دیگران حل کرد
می خواهم حرفهایم را اینگونه پایان دهم؛ خیلی از معماهای زندگی را می توان با درک دیدگاه های زمانی خود و دیگران حل کرد. و این ایده خیلی ساده و واضح است، ولی من فکر می کنم پیامدهای آن خیلی عمیق اند. خیلی ممنون. .
آموزش تخصصی مدیریت زمان
اگر همچنان علاقمندِ یادگیری مدیریت زمان هستید، پیشنهاد میکنم از صفحهی اصلی آن به همراه کلی تکنیک و نکتهی دیگر و نقشه راه یادگیری مدیریت زمان بازدید کنید. کلیهی آموزشهای این صفحه رایگان است و شامل دها فایل صوتی و فیلم آموزشی هم هست.
اصول آموزش مدیریت زمان و تکنیک های آن
.
نوشتهها و مطالب مرتبط
در اینجا میخواهم چند آدرس به شما بدهم که برای تکمیل شدن این بحث میتواند به شما کمک کند.
از دستاورها و بحثهای اصلیِ مطرح شده در این سخنرانی، تغییر نظام باورها و پاردایم اصلی ذهنِ ما نسبت به زمان است. طوری که ما انسانها اگر بتوانیم چنین مفهومِ زمانی را در خود بشکنیم، تحولات بسیار چشمگیری در زیستن و رفتارها و دنبالهی آن روی آیندهی ما رخ خواهد داد. پیشنهاد این بخش:
- شنیدن فایل صوتی پاردایم چیست؟ چگونه پارادایم شیفت کنیم؟
- فایلهای صوتی به لحاظ زمانی من کجا زندگی میکنیم؟ (همراه آزمایش)
- پیشنهاد دیدن فیلمِ In time تنوع دیدگاه نسبت به زمان
همچنین یک سری نوشته با مفهوم «مدل ذهنی» را در سایت گذاشتهام که اگر علاقمند هستید، میتوانید آن مطالب را در بخش #مدل ذهنی دنبال کنید.
اگر علاقمند به دیدن سایر فیلمها و سخنرانیهای خوب تد TED هستید که من اینجا گلچین کردهام، پیشنهاد میکنم به آدرس زیر مراجعه کنید:
و اگر علاقمند هستید که کلیهی فیلمها و ویدیوهای سایت را مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم به بخش «تلوزیون زمان» مراجعه کنید...
سلام لینک های کلیپ کار نمیکنند. متن خیلی عالی بود. و پیشنهادم اینه که در زیر سخنرانی با توجه به اینکه شما در مدییرت زمان صاحب نظر هستید یه توضیح یا برداشت شخصی در رابطه با گذشته گرای مثبت حال گرای خوش گذران می تونید اضافه کنید
سلام رضا جان. ممنونم از توجهت
راستش میشه هر حالتی از این ماتریس رفتاری رو تحلیل کرد و احتمالها یا الگوی رفتاری اونها رو کشف و معرفی کرد
اما پیشنهاد من این هست که به جای پرداختن به این موضوع، روی بهترین یا بهینهترین سبک زمانی که ما انسانها میتوانیم داشته باشیم متمرکز شویم.
این تمرکز برای ما دستاورد بیشتری خواهد داشت (مگر اینکه نگاه تحقیقاتی و آزمایشگاهی داشته باشیم و بخواهیم الگوهای دیگر را بررسی کنیم).
ممنون خیلی عالی بود؛ مخصوصا اینکه نگاه آینده گرا به زمان رو قابل آموختن میدونست.
بله, به نظر میرسه یک مهارت آموختنی است که میشه با تمرین و آموزشش به دستش آورد