نیمساعتی میشود که تماشای فیلم تس Tess 1979 به پایان رسیده اما من همچنان سردرگمم، بهتزده از شاهکار کارگردان بزرگ آقای رومن پولانسکی. فیلمی بسیار خوشساخت و گیرا که البته برای دیدنش باید پرحوصله بود.
پیشنمایش و موسیقی فیلم Tess
در این قسمت میتوانید پیشنمایش (تریلر) فیلم تس را ببینید و با فضای کلی آن آشنا شوید:
دربارهی فیلم
برایم عجیب بود چنین فیلم جالب و خوشساخت و البته دشوارفهمی، چگونه است که در ویکیپدیا دربارهاش چیز زیادی نوشته نشده و مورد بیمهری واقع شده است. آنچه دربارهاش میخوانیم:
فیلم سینمایی تس (انگلیسی: Tess) فیلمی رمانتیک به کارگردانی رومن پولانسکی و اقتباسی از رمان تس از خانواده دوربرویل اثر توماس هاردی است که در سال ۱۹۷۹ منتشر شد.
ویکیپدیا
از محدود فیلمهایی بود که چنین مرا درگیر کرد. ساعت ۲ بامداد فیلم در میانهی بهت ِ من، دختری با همان آرامش همیشگی و تسلیم به پایان رسید. نیمساعتی از تیراژ پایانی هم گذشته بود که من نتوانستم بخوابم و در این نیمههای شب، مشغول نوشتن از فیلم TESS شدم.
رومن پولانسکی را یکی از دوستان خوب ِ ساکن آمریکا معرفی کرد، دختری فیلمباز و اهل فکر و پزشک. راستش آن اولیل خیلی این کارگردان را جدی نگرفتم. تا اینکه در لیست تماشای فیلمهایم رسیدم به فیلم پیانیست و شگفتزده شدم. آنگاه دوباره نام رومن پولانسکی در ذهنم نقش بست و امروز هم بهتزده از تماشای این فیلم، به شخصیت و قدرت فکری و هنر فیلمسازی رومن پولانسکی میاندیشم.
اگر میخواهید نظر مرا دربارهی فیلم پیانیست The pianist بدانید، پیشنهاد میکنم این لینک را کلیک کنید. شاهکاریست در تاریخ سینما.
اگر هم میخواهید کلیهی فیلمهایی که از رومن پولانسکی معرفی کردهام را ببینید، اینجا را کلیک کنید.
زیبایی بیرحم ِ دامنگیر
Tess فیلمی است رمانتیک، با شخصیتهای بسیار اندک و نقشآفرینی ِ بینظیر دخترک زیبای فیلم (ناستاسیا کینسکی) که آدمی را برای ۳ ساعت تمام میخکوب میکند.
«زیبایی بیرحم ِ دامنگیر» عنوانی است که به دختران و پسران بسیار زیبا میدهم. آنانی که زیباییشان همچون سرنخی برای بازیگوشی یا هوسرانی و عقدهگشایی عامهی مردم (از اطرافیان خانواده تا همسایهها و مدرسه و دانشگاه و کار و…) میشود. یک بازی بیپایان.
شناخت ِ بیشتر خود و تسلط حداکثری بر احساسات و همچنین شناخت طبع ِ بشر میتواند برای صاحبان این کالبد زیبا آرامشآفرین و کارگشا باشد. (اگر چه در مواردی این کالبد زیبا همچون اسبی تراوا عمل میکند و روان ِ ناپخته و دارای اختلال شخصیت ِ صاحب آن را، به خانهها و تختهای دیگران حملهور میکند).
شوهر مردد با پوسیده در تاریخ گذشته
این روزها دیگر مردانی که در جایگاه ِ شوهر رسمی و قانونی تس هستند، به مرور آموختهاند که باید تردیدها را در انتخابهای دشوار کنار گذاشت و با گذشتن ِ از آن تفکر باکرهگی ِ مطلق، آغوش و جانشان را برای همدمی نیک سرشت و پایبند آماده سازند.
برای چنین مردانی پیشنهاد میکنم فیلم زن زیبا – Pretty Woman را به تماشا بنشینند.
سرنوشت تلخ را هم میتوان تغییر داد؟
یکی از ابعاد فیلم که هر بینندهای را به فکر وادار میکند، میزان بدشانسیها یا بدبختیهایی است که سر راه ِ Tess قرار میگیرد. از فقر خانوادگی تا تجاوز و عاشقشدنهای ناکام. براستی آیا این حجم از ناکامی، چارهای ندارد؟ هیج راهکاری برای شخصیت اول فیلم وجود نداشت؟
من مخالف ِ سرسخت جبر هستم و از سویی طرفدار مطلق ِ «ارادهی آزاد» در انسان. به گمان من هر فردی و هر انسانی، میتواند با افزایش این موارد، میتواند منافع خودش را در حالت بهینهای تامین کند:
- افزایش سطح آگاهی
- آموختن مسائل و مهارتهای زندگی (و حتی قالتاقبازیهای درست)
- افزایش تابآوری
- و تلاش هدفمند
دخترک زیبای فیلم، تابآوری بسیار بالایی را به نمایش میگذارد. هنر سرسختی و جنگیدن هم دارد، اما در میانهی آدمهای گرگی که اطراف ما وجود دارند، برّه بودن هنر نیست. Tess میتوانست با آموختن مهارتهای ارتباطی بهتر، همسر و موقعیت بهتری داشته باشد.
تلاش بیهوده به زد خفتگی
کالبد زیبای تس، او را به طعمهای جذاب تبدیل ساخته بود که «هیچکار موثری» برای تنظیم محیط و روابط خودش و ساختن روابط دلخواه انجام نمیداد و در نهایت آن خشم اندوخته، دستهایش را به خون آلوده کرد، باز هم کاری بیفکر و ضدمنافع خودش.
اینجاست که میخواهم بگویم همانند تس Tess نباشیم…
ما باید تلاشهای هوشمندانهای را یاد بگیریم. ما محکوم هستیم بر طبق روال ِ زمانه و آداب اجتماعی جامعه، یکسری آموزشهای درونی خودمان را بهروز کنیم. حق نداریم بّرهای برای گرگهای تیزدندان باشیم.
آیا به «تس» حق میدهی؟
اگر شما تا اینجای بحث همراه من بودی و به روزهای سیاه و بدبختی حق میدهی که زندگی تو را تباه کند، پیشنهاد میکنم زندگینامه تلخ یک زن ایرانی که بالاخره موفق میشود را از زبان خودش بشنوی.
روی لینک زیر کلیک کن و زندگینامهاش را که به صورت فایل صوتی هست بشنو. و تحلیل و برداشتی که من از زندگی او نوشتهام را بخوان
فیلم هایی برای تاب آوری بیشتر و جنگیدن در زندگی
فیلم بالا را وقتی دیدی، بهتر است در ادامه چند فیلم دیگر را هم به عنوان تکمیل کننده نگاه کنی. تس را و شرایط زندگیش را مقایسه کنی با زندگیهای واقعی دیگر.
شرایط سختیهای زندگی برای هرکسی، رنگ و بوی خاص خودش را دارد اما به قول ویلیام گلسر در تئوری انتخاب: این ما هستیم که تصمیم میگیریم چگونه با آنها برخورد کنیم و چه انتخابی داشته باشیم.
و اگر یک نمونه زندگی ناموفق هم بخواهی ببینی که همچون «تس» زندگی و جان را باخت؛ شاید بهتر است به موسیقیدان نامدار دنیا موتسارت و زندگینامه او سری بزنیم:
آرشیو و لیست فیلمهای بیشتر
اگر برایتان سوال شده که فیلم درمانی چیست و چگونه میتواند به ما کمک کند؟ و اینکه آیا واقعا اثری هم میتواند دیدن فیلم داشته باشد، پیشنهاد میکنم نوشتهی بلند مرا همراه نظرات یک روانپزشک مطرح بخوانید تا دلایل اینکار برایتان شفافتر شود:
فیلم درمانی چیست؟ چگونه به ما کمک میکند؟ همراه معرفی ردههای سنی فیلمها
همچنین اگر علاقمند هستید که به لیست کامل فیلمهای من و بهترین آثار سینمایی دسترسی داشته باشید پیشنهاد میکنم روی لینک زیر کلیک کنید:
آرشیو فیلم درمانی + لیست بهترین آثار سینمایی ایران و جهان
باید به زمان اتفاق فیلم، توجه داشت.تابوهای بسیاری که شکستنشان بسیار هزینه بر بود….و گاه ناممکن….اینکه چرا تس تسلیم شد؟ چون متولد زمانه خویش است و پروسه ای میخواهد تا هنجارشکنی شجاع، تغییر ایجاد کند و بشکند ناممکنهارا….
به علاوه شخصیت همسر کمونیست تس، فردی به ظاهر پیرو عقاید آوانگارد زمانه خود و روشنفکر، ولی عمیقا رشته افکار پوسیده مذهبی پدرش، بر ناخوداگاه او پیچیده….یک جور می اندیشد …ولی جور دیگری عمل میکند….براحتی بخشش میخواهد ، ولی نمیتواند ببخشد،یا تسلیم تابوهای زمانه خود نگردد.
همه کاراکترهای فیلم قابل تحلیلند.
بله، همه کارکترهای فیلم قابل تحلیل هستند و از جنبه های مختلف، ممنونم از همفکری و کامنت شما
سلام…پولانسکی با اون تکنیکهای فیلمبرداریش آدم رو محسور میکنه..از بچه رزماری گرفته تا تس و پیانیست و…فیلم تس روایت عشق نیست بلکه روایت سرانجامِ عشقه..از تکنیکش همیتقدر بس که هر جا تس هست دوربین هم همراهشه و هرجا که تس توی اطاق یا جایی ثابته دوربین هم ثابته و همراهدکاراکترهای دیگه بیرون نمیره!
در سکانسی که بعداز ازدواجشون و سر میزصبحانه ی روز بعد ما میبینیم که روبروی هم نشستن و بینشون دربی بسته وجود داره..پشت آنجل پنجره هست و پشت تس دیوار و کمد..که مشخصه راه راهیی از درب اطاق برای یک نفره و آنجل که پشتش پنجره هست افکار جدیدی داره و میخواد از این زندگی با اون همه علاقه اش رها بشه ومیبینیم ک فکر رفتن به برزیل رو میکنه و این میزانسن عالیه! در مجموع فیلمی خوشساخت که جریان عشقی پاک رو به خونی انسانی هر چند ناپاک ولی به ناحق ریخته پایان داد…بله عشقی که آنجل تا آخر باعاش موند و درسکانس پتیانی ما بازهم دوربین رو همراه تس میبینیم..اما اینبار نه تنها بلکه با همون عشق نافرجامی که شاید اگر کمی گذشت داخلش میبود کار به این فاجعه نمیکشید..
در مجموع الان من موندم و با افکاری که آیا حق با کیه این وسط؟!
بقیه اش رو به شما و مخاطبان میسپارم..
نقدی بود از امید مقدم علاقمند به سینما.
سلام فیلم رو از کجا می تونم دانلود کنم ؟لینکش رو نتونستم پیدا کنم
سلام سمانه جان با جستجو کلمه ی دانلود فیلم تس TESS 1979 – رومن پولانسکی میتوانی آن را از سایتهای متنوع دریافت کنی.
با سلام، مختصر ولی بسیار مفید و واقع گرایانه توضیح داده اید.
ممنون از حسن نظر شما
خیلی دوست داشتم نظرتونو در مورد این فیلم ولی فکر میکنم باید بیشتر مینوشتین خیلی خلاصه بود
فاختهی عزیز ای کاش شما فیلم رو ببینید و همین نوشتهی محدود منو کامل کنید
گاهی وقتها زیادهنویسی کردن لذت درک و فهم فیلم را از مخاطبش میگیره.