من در سال ۱۳۹۸ فیلم ماتریکس Matrix را دیدهام. حسابش را بکنید چقدر از مرحله پرتم، حدود بیست سال پس از آمدن ماتریکس اول به بازار. اما باید اعتراف کنم، دیدن این فیلم برای من فوقالعاده بود. بسیار بسیار عالی و دلچسب. طوری که پس از فیلم دو ساعتی گیج صحنهها و ایدهها و کارهایشان بودم.
.
چرا باید این فیلم را ببینیم؟
این فیلم را در دستهبندی فیلمدرمانی نیاوردم و میخواهم در بخش معرفی فیلمها نگهش دارم، اما قصد دارم اشارهای به محتوای آن بکنم تا با چنین نگاهی بتوانید این شاهکار تاریخ سینما را مشاهده کنید و در نهایت یک نتیجهگیری خوب برای خودتان داشته باشید.
روی هم رفته فیلم ماتریس یا همان ماتریکس در ۳۸۰ دقیقه تولید شده است. پیشنهاد میکنم هر سه قسمت را دانلود کنید و طی دو سه هفته همه قسمتها را مشاهده کنید تا کل فیلم در ذهنتان جمعبندی شود. البته من قسمت دوم و سوم را که با هم رونمایی شدهاند را در یک شب و پشت سرهم دیدم. بسیار هم چسبید 🙂
جدای آنچه من در زیر خواهم نوشت، این دو نکته را هم توجه کنید:
یک) این فیلم آنقدر عمیق توانسته لایههای اسطورهای و مذهبی و اعتقادی و تکنولوژیکی را باهم گره بزند که تقریبا همهجا فکر کردهاند این فیلم علیه یا له آنها ساخته شده است. تحلیلهای این فیلم را در سایتهای فارسی زبان بخوانید متوجه خواهید شد که من چه میگویم. (من بسیاری از آنها را قبول ندارم و زاویهی نگاه خاص خودم را در دیدن فیلم دنبال میکنم)
دو) جدای همهی این تعاریف و حرفها و تحلیلها، حیف است این فیلم را آدمی نبیند و از آن لذت نبرد. پیشنهاد میکنم حرف مرا که بعد از ۲۰ سال فیلم را دید و از آن عمیقا لذت برد گوش بدهید و فقط به خاطر شاهکار بودنش، فیلم را تماشا کنید.
اما چند نکتهای که میخواستم بگویم (با این پیشفرض که هر سه قسمت را دیده باشید):
امید داشتن و امیدواری در دوران بسیار بسیار سیاه و تلخ و شکننده، ارزشمند و راهگشای ماست. من به کسانی چشم دوخته بود که به نیو باور و امید داشتند (به ویژه مورفیس) و به خود نیو که در کمال ناباوری و با توجه به پیشبینیها مبنی بر شکستخوردن، بازهم امیدوارانه تلاش میکرد و میجنگید. این دست از تلاش برنداشتن فوقالعاده پراهمیت است. (اگر داخل ایران یا ایرانبزرگ همان خاورمیانه زندگی میکنید، شرایط را بهتر درک میکنید. برای من این امید به ساختن، در چنین شرایطی خودنمایی میکند).
این فیلم از اسطورههای بشریت یعنی منجی هم بهرهبرداری کرده است که هر ملتی منجی خودش را باور دارد. من به مفهوم «ارادهی آزاد» و همچنین «خواست» در شخصیت نیو بسیار فکر میکنم که در دورانی که «جبر و اختیار» با هم در جنگند و «جبر» همهجا حاکم شده است، او با ارادهی خویش، آزادانه انتخاب میکند که دنیای پیشروی خودش را به گونهای دیگر رقم بزند. (اینهایی که نوشتم بر اساس نظریه زروان است)
شخصیتهای اصلی داستان را میشود نماد یک مفهومی نامید:
مورفیس نماد: ایمان و عزم
ترینیتی نماد: عشق و وفاداری
نیو نماد: ارادهی آزاد
اوراکل یا پیشگو: نماد شهود
و معمار: نماد تمامیتخواهی است.
قصهی کارگردانان این فیلم هم خیلی جالب است. قبل از ساختن فیلم اینها برداران واچوفسکی بودند و الان که من این متن را مینویسم خواهران واچوفسکی هستند 🙂 از یهودیان لهستانی با پدری بیخدا و مادری کاتولیک.
.
مشاهده قسمت اول فیلم ماتریکس
این فیلم را به صورت دوبلهی فارسی را در آپارات پیدا کردم که اگر تمایل داشته باشید میتوانید همینجا مشاهده کنید:
.
آشنایی با همهی فیلمهای معرفی شده
اگر دلتان میخواهد میتوانید در آدرس زیر همهی فیلمهای خوب سینمایی مطرح ایران و جهان را که معرفی میکنم ببینید و بر اساس فهرستی که درست میکنید به تماشای هر یک بنشینید. من در کنار این فیلمها، یک بخشی هم دارم به عنوان فیلمدرمانی که با هدف ارائهی عمیق مفاهیم آموزشی و تربیت جدیتر، فیلمهایی را با هدف خاصتری معرفی میکنم. امیدوارم برای شما هم جالب و لذتبخش باشد.
همچنین اگر قصد دارید ویدیوهای آموزشی مرا با موضوع مدیریت زمان و سایر موضوعات آموزشی مشاهده کنید، پیشنهاد میکنم به بخش تلوزیون زمان مراجعه کنید:
.