تجربه های من در دیتاکس کردن شبکه‌های اجتماعی

سم‌زدایی (دیتاکس) از شبکه‌های اجتماعی ** Social Media Detox

این روزها مطالعاتِ من بر محورِ «کار عمیق» و تاثیر آن بر مدیریت زمان است، مجموعه‌ای از کتاب‌ها و مقاله‌ها را خوانده‌ام که به مرور در کتابخانه زمان آنها را منتشر خواهم کرد. یکی از بهترین کتاب‌های این دسته از مطالعاتِ من با عنوان کار عمیق نوشته آقای کل نیوپورت است.

آموزه‌های فراوانی از آن گرفته‌ام اما با توجه به روحیه و علاقه‌ی شخصی خودم، دوست دارم بسیاری از آموخته‌ها را (حتی شده یک‌بار) به کار بگیرم و تا معنا و عمقِ آن را درک کرده و با زمان‌جویان عزیز به اشتراک بگذارم.

تیتر-۱یکی از مباحثِ ویژه‌ی این کتاب (برای داشتن کار عمیق) دوری از شبکه‌های اجتماعی است که البته پیشنهاد آقای نیوپورت حذف یکباره و ناگهانی (بدون اطلاع به دیگران)‌ همه‌ی شبکه‌های اجتماعی است.

من این سابقه را قبلا برای خودم داشته‌ام و برای نمونه با عنوان دیتاکس دوباره، دوری از شبکه‌های اجتماعی درباره‌ی آن نوشته بودم، اکنون تصمیم دارم برای شش روز آینده دیگربار این کار را تکرار کنم:

یعنی از همین فردا یک‌شنبه تا صبح شنبه‌ی آینده

تیتر-۱بحثِ دیگر کتاب این بود که «ناگهانی و بدون خبردادن به دیگران» این‌کار را انجام بدهیم تا باورکنیم با رفتنِ ما در شبکه‌های اجتماعی هیچ اتفاق خاصی نمی‌افتد (خود مهم‌پندار نباشیم  😉 ) اما من به جهتِ ارائه‌ی محتوای آموزشی به دوستان عزیز اینجا و در شبکه‌های اجتماعی اعلان عمومی می‌کنم (واقعا هم باور دارم مهم نیستم  😀 ولی برای رسیدگی به کارهای خودم مجبورم این‌کار را انجام بدهم)

.

دیتاکس شبکه‌های اجتماعی

کوتاه درباره‌ی Social Media Detox

آنچه قبلا به صورت کوتاه درباره‌ی دیتاکس کردن (در اینجا شبکه‌های اجتماعی که خودم انجام می‌دهم) را دوباره برایتان می‌نویسم:

اما اگر بخواهیم به جنبه های «دیتاکس» بپردازیم، می توانیم بگویم که اقدامی آگاهانه و اختیاری و برای مدتی (یا دائم) که فـرد با محدود کردن ابزارها، محیط و تجهیزات خود، و دور شدن از آنها، به زندگی و امورات خود ادامه می دهد. البته دیتاکس می تواند ابعاد بسیار وسیع تری داشته باشد
برای نمونه digital Detox که می تواند منتهی به حذف کلیه تجهیزات و وسایل ارتباطی دیجیتال (در همه شکل‌هایش) باشد. البته میتوان به سادگی در یک دوره زمانی اینکار را انجام داد، مثلا در یک مسافرت یک هفته، کلیه تجهیزات ارتباطی و دیجیتال را حذف می کنیم و زندگی را بدون آنها، طی میکنیم.
ابعاد کوچکتـر دیتاکس می تواند محدود به دیتاکس و دوری از شبکه های اجتماعی شود، یعنی فـرد همچنان موبایل متصل به اینترنت خود را دارد، اما فقط شبکه های اجتماعی را محدود کرده (حذف برنامه های آنها مثل تلگرام، اینستاگرام و… و یا اینکه اصل برنامه همچنان در موبایل وجود دارد اما از اکانت و اشتراک خود، خارج شده است) که در این صورت از شــرّ همه نوتیفیکیشن‌ها خلاص می‌شویم 🙂
(نوتیفیکیشن یا به انگلیسی notification در واقع همان آلارم و اخطار و اطلاعی هست که موقع دریافت پیام، به هنگام تغییرات خاص در سیستم یا برنامه با صدا یا بی‌صـدا در سیستم مثلا موبایل ما، خودش را نشان می‌دهد. که البته باید گفت همه این ها حکایت از جنگی عمیق میان برنامه هاست تا توجه ما را بیشتر به خودشان جلب کنند و مشغول خودشان کنند) 

البته کلمه‌ی Detox-دیتاکس به فارسی می‌شود سم‌زدایی که واقعا فکر می‌کنم اهلِ فرنگ به‌خوبی این واژه برای پرهیز و دوری خودخواسته از چیزی انتخاب کرده‌اند (امکانات و فناوری‌های نوینی چون شبکه‌های اجتماعی یا بازی‌های کامپیوتری و حتی تلوزیون و…. را همانند اعتیاد معرفی کرده‌اند، همان وابستگی و همان سطح از سرخوشی از استفاده یا خماری و نیاز در صورت نبودنش) و سم‌زدایی واژه‌ای شایسته برای این کار است.

یک نوشته پیشنهادی: اگر احساس می‌کنید که به شبکه‌های اجتماعی (تلگرام، فیس‌بوک، اینستاگرام، توئیتر و…) وابستگی شدید و اعتیاد دارید، پیشنهاد می‌کنم یکی از نوشته‌های منتخب سایت را حتما مطالعه کنید و فیلمی که آنجا برای شما معرفی کرده‌ام را ببینید: فیلم‌درمانی (فیلم‌تراپی) : اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی و موبایل

دیتاکس چند روزه داشته باشیم و چه چیزهایی؟

این پرسشی است که به خودتان بستگی دارد، می‌توانید شکل‌های گوناگونی را تجربه کنید:

تیتر-۱شب‌ها دیتاکس موبایل داشته باشید و از کنار خانواده بودن و مطالعه‌ی شبانه لذت ببرید

تیتر-۱صبح‌ها دیتاکس کنید و در محل کارتان به شکل عمیقی کارکنید و یاد بگیرید

تیتر-۱

یک روز در هفته را دیتاکس کنید

تیتر-۱

یک هفته در ماه را دیتاکس کنید

تیتر-۱

یک هفته در میان دیتاکس کنید

تیتر-۱

یکی دو تا سه ماه دیتاکس (موبایل یا شبکه‌های اجتماعی یا تلوزیون یا بازی‌های کامپیوتری و…) می‌تواند شیوه‌ی دیگری از زندگی را اثبات کند

تیتر-۱در سفر دیتاکس کنید و از سفر لذت ببرید

تیتر-۱تلوزیون و ماهواره و یا بازی‌های کامپیوتری را (اگر زیاد استفاده می‌کنید، دیتاکس کنید و برای چند روز/ماه حذف کنید (من ۷ ساله تلوزیون را حدف کرده‌ام)

تیتر-۱

خبر، بله سایت‌های خبری و خواندنِ اخبار را برای مدتی دیتاکس کنید. 

.

و هر شیوه و روشی که شما را زیادتر از حد گرفتار خودش کرده… نترسید، دست به کار شوید و با کنترل بیشتر و آگاهانه و البته خودخواسته‌ی خودتان، تصمیم بگیرید و اثبات کنید که «من حاکمِ زندگی خودم هستم و خودم تصمیم می‌گیرم چطور از زمان و فرصت زندگی‌ام استفاده کنم»

برنامه‌ریزی لازم نداره، شروع کن

اگر دقت کرده باشید آغاز دیتاکسِ من روز یکشنبه (فردا) است، یعنی مهم نیست که به خودمان بگویم از شنبه یا از اول ماه یا از اول سال شروع می‌کنم، هر زمانی که این احساس تلف شدنِ زمان به وجود آمد، باید برویم سراغش و از همان‌جا شروع کنیم. تنها چیزی که بهتر است در ذهن‌تان داشته باشید:

یکباره جو نگیره فردا شکست بخوری‌! با اعداد پایین شروع کن، موفق که شدی برو جلو

.

برای موفق شدنِ بیشتر و بهتر و برای اینکه بتوانید روشی آزمایش شده برای این‌کارتان داشته باشید، پیشنهاد من استفاده از «چالش فردی» است.

شیوه‌ای بسیار کارآمد که به ما کمک می‌کند تغییرات دلخواهِ خودمان را در زندگی ایجاد کنید. برای آشنایی بیشتر با این شیوه و دیدن آموزش‌های صوتی و ویدیویی آن می‌توانید به آدرس زیر مراجعه کنید:

چالش فردی چیست؟

این روش را امتحان کرده و در اجرای آن به طور کامل محکم و استوار باشید. اگر در اجرای هر بخشی از این برنامه به مشکل برخورد کردید، در انتهای همین نوشته سوال کنید پاسخ می‌دهد (و یا در بخش مشاوره رایگان سایت بنویسید، به طور کامل‌تری پاسخ خواهم داد.)

پیگیری نوشته‌های مرتبط با دیتاکس

اگر به این موضوع علاقمند هستید، می‌توانید روی آدرس زیر کلیک کرده و نوشته‌های مرتبط را دنبال کنید:

سم‌زدایی (دیتاکس) – Detox

تلاش می‌کنم علاوه بر آموزش‌های مرتبط تلاش‌ها و تجربه‌های خودم را نیز با شما به اشتراک بگذارم.

مدیریت زمان همانقدری که دشوار و دور از دسترس به نظر می‌رسد، از روش‌ها و راه‌هایی غیرپیچیده (منظورم ساده است) شکل می‌گیرد. مدیریت زمان کاری دشوار نیست، کمی آگاهی و اراده می‌تواند با تمرین و تکرار ما را موفق کند.

آدرس کوتاه و ویژه‌ی این نوشته:

http://zaman.link/dtx2

برای آدرس‌دهی و به اشتراک‌گذاری 

2 thoughts on “سم‌زدایی (دیتاکس) از شبکه‌های اجتماعی ** Social Media Detox

  1. Pingback: سم‌زدایی و دیتاکس شبکه‌های اجتماعی و کنار گذاشتن یا استفاده کمتر از گوشی تلفن همراه - سجاد سلیمانی

  2. زهرا ریاحی says:

    من تو خونم تلویزیون ندارم چون بهش احتیاج ندارم.اما به شبکه اجتماعی نیاز دارم گاهی کلیپ یک دقیقه دکتر شیری کل روزمو خوب میکنه.گاهی جواب سوالمو تو لایو سهیل رضایی میگیرم.من ماما هستم به حضور در گروه سـ. .کــ..ســ..ولوژی دکتر کوکب و استفاده از توصیه های ایشون و سایر اساتید نیاز دارم.من تو گروه مامایی گاهی وقت ندارم برا خوندن یک جواب یک کتاب بخونم و سریع اساتید تو پی وی جواب میدهند.به همین نسبت تونستم اثر گزار باشم با معرفی اساتید و پیجها.من میخوام رایگان به همه‌ هموطنانم مطلب خوب بیاموزم.امیدوارم بتونم یک مطب افتتاح کنم و خدمات رایگان به مردم سرزمینم بدهم همانجور که بعضی اساتید تو شبکه اجتماعی این حرکت کردند چه کسیکه تو زاهدان و چه کسی که تو تهران دارن بعضی مسائل مثل هم در یک زمان می آموزند.دلم میخواد رسالت اجتماعیو خوب انجام بدهم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.