عکس زیر را به عنوان پروفایل خودم انتخاب کردم. در واقع، اصلی ترین دلیل و باورهای خودم رو در این چند خط کوتاه توضیح داده ام. در روزهایی شبکه های اجتماعی را محدود کرده ام؛ تلاش میکنم اینجا وقت بیشتری بگـذارم
دیتاکس Detox چیست؟
کسانی که زبان انگلیسی خوب میدانند یا از مترجم ها میتوانند استفاده کنند، برای اطلاعات بیشتر میتوانید کلمه زیر را جستجو کنید:
social–media–detox
اما اگر بخواهیم به جنبه های «دیتاکس» بپردازیم، می توانیم بگویم که اقدامی آگاهانه و اختیاری و برای مدتی (یا دائم) که فـرد با محدود کردن ابزارها، محیط و تجهیزات خود، و دور شدن از آنها، به زندگی و امورات خود ادامه می دهد. البته دیتاکس می تواند ابعاد بسیار وسیع تری داشته باشد، مثلا digital Detox که می تواند منتهی به حذف کلیه تجهیزات و وسایل ارتباطی دیجیتال (در همه شکلهایش) باشد. البته میتوان به سادگی در یک دوره زمانی اینکار را انجام داد، مثلا در یک مسافرت یک هفته، کلیه تجهیزات ارتباطی و دیجیتال را حذف می کنیم و زندگی را بدون آنها، طی میکنیم.
ابعاد کوچکتـر دیتاکس می تواند محدود به دیتاکس و دوری از شبکه های اجتماعی شود، یعنی فـرد همچنان موبایل متصل به اینترنت خود را دارد، اما فقط شبکه های اجتماعی را محدود کرده (حذف برنامه های آنها مثل تلگرام، اینستاگرام و… و یا اینکه اصل برنامه همچنان در موبایل وجود دارد اما از اکانت و اشتراک خود، خارج شده است) که در این صورت از شــرّ همه نوتیفیکیشن ها خلاص می شویم 🙂 (نوتیفیکیشن یا به انگلیسی notification در واقع همان آلارم و اخطار و اطلاعی هست که موقع دریافت پیام، به هنگام تغییرات خاص در سیستم یا برنامه با صدا یا بی صـدا در سیستم مثلا موبایل ما، خودش را نشان می دهد. که البته باید گفت همه این ها حکایت از جنگی عمیق میان برنامه هاست تا توجه ما را بیشتر به خودشان جلب کنند و مشغول خودشان کنند)
تجربهی من از دیتاکس شبکههای اجتماعی
من در عکس بالا از فرهنگ و قلق استفاده از شبکه های اجتماعی (مانند هر پدیده نوظهـور دیگری) صحبت کرده ام، و باور دارم که ما راه زیادی برای فهم و درکِ عمیق آن داریم و البته خوشبختانه امیـدوارم با پتانسیل های بالایی که بستر نوین ارتباطی دارد و سهل شدن دسترسی به اطلاعات، و از سویی تمایل غول های دیتا و جستجوی جهانی به ماهیت محتوا (و نه فناورانی که تکنولوژی تکنیکال مثل سـئو بلد هستند) باعث شود در چند سال آینده، آموزش های ناب و اساتید و صاحبان افکار خوب، در میان دریای اطلاعات الک شوند و رو بیایند، آنگاه می توانیم انتظار داشته باشیم که با پیروی عمومی جامعه مجازی جهانی و افـراد آنلاین، روزهای بهتری را سپری خواهیم کرد.
اما در پایان یکی از کاریکاتورهای تلخ اما واقعی این روزهای خودمان را قرار میدهم. منبع آن را نمی دانم، اما هرکه بوده، مفهوم زندانی شدن ما در شبکه های اجتماعی را به خوبی به تصویر کــشیده است:
برای دیدن کاریکاتورها و عکسها و نقاشیهای بیشتر با موضوع زمان میتوانید در گالری زمان به بخش ویژهی رخ زمان مراجعه کنید.
.
پیگیری نوشتههای مرتبط با دیتاکس
اگر به این موضوع علاقمند هستید، میتوانید روی آدرس زیر کلیک کرده و نوشتههای مرتبط را دنبال کنید:
تلاش میکنم علاوه بر آموزشهای مرتبط تلاشها و تجربههای خودم را نیز با شما به اشتراک بگذارم.
سجاد سلیمانی ( مربی و مدرس مدیریت زمان )
آدرس کوتاه و ویژهی این نوشته:
برای آدرسدهی و به اشتراکگذاری
سلام سجاد. من هم در مورد کنار گذاشتن گوشی یا به قول تو mobile phone detox مطلبی در وبلاگم نوشتم.
http://cylog.persianblog.ir/post/52/
سلام، نوشته تو رو خوندم خیلی بهتر و کامل تر از من نوشته بودی. با جزئیات بیشتر و بهتر. اما خب، در کل هدف یکی هست و مهم توانایی ما در انجام اون هدف.
ممنونم که به من هم اطلاع دادی دوست خوبم.