Memento فیلم یادگاری ممنتو

فیلم یادگاری Memento ممنتو – یک شاهکار | فیلم درمانی: کشف زندگی در گذشته

زمان مطالعه: ۴ دقیقه

فیلم یادگاری یا ( ممنتو – Memento ) هم به عنوان یکی از بهترین فیلم‌هایی که دیده‌ام به لیست ِ فیلم درمانی من درآمد. فیلم یادگاری سال ۲۰۰۰ رونمایی شده و ساخته‌ی کارگردان بزرگ کریستوفر نولان است.
همانطوری که می‌دانید من در آرشیو فیلم درمانی و معرفی بهترین فیلم‌های تاریخ سینما تلاش می‌کنم بهترین فیلم‌هایی که دیده‌ام را خدمت شما معرفی کنم.

یادگاری – Memento

چرا باید این فیلم را ببینیم؟

شاید برایتان جالب باشد که بدانید فیلم‌نامه‌ی این فیلم را جاناتان نولان (برادر کریستوفر نولان) نوشته است، برای من جالب بود که این دو برادر همکاری بسیار جدی در ساخت فیلم‌هایشان دارند.

از بخواهیم از دریچه «مدیریت زمان در زندگی شخصی» وارد بحث شویم، لازم است به این نکته اشاره کنم که یکی از مهم‌ترین مباحث آموزشی من، زندگی در «لحظه اکنون» است. روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی هم وجود دارند برای اینکه بدانیم چگونه می‌توانیم در لحظه اکنون زندگی کنیم و در آن غرق شویم.

یکی از ابعاد مهم ِ زیستن در اکنون این است که در «گذشته» نباشیم، به گذشته کمتر سربزنیم و به هیج عنوان در گذشته زندگی نکنیم. واگر دقت کرده باشید و به خوبی فیلم را دیده باشید، شخصیت اصلی داستان همواره در گذشته زندگی می‌کند!

اسم فیلم با سناریوی آن بسیار همخوان است. Memento نام یک بیماری است، به اشخاصی که ذهن‌شان آسیب دیده می‌گویند. اما چه نوع آسیبی؟ ذهن به دلیل ِ آسیبی که می‌بیند، از یک زمان به بعد دیگر نمی‌تواند اتفاقات جدید زندگی را ذخیره کند و از سویی تنها اطلاعات قبل از این آسیب را در ذهن ِ خودش دارد.

درست همانطوری که شخصیت اول فیلم دچار این بیماری شده است (دیگر هیچ اطلاعاتی از دنیای جدید را به خاطر نمی‌آورد اما قتل همسرش در گذشته را کاملا مطمئن است). برای همین هم اطلاعات و صحبت‌های جدیدی که با آن مواجه می‌شود را روی بدنش خالکوبی می‌کند که همواره نزدش بماند و همه‌جا همراهش باشد.

و به همین دلیل بر اساس ِ اطلاعاتی قبلی که (درباره‌ی کشته شدن همسرش) در ذهن دارد، وارد مبارزه دائمی در زندگی شده و تنها این کار را بلد است.

چه ربطی به ما دارد؟

همانطوری که بالا اشاره کردم یکی از الزاماتِ زیستن در اکنون، پرهیز از غرق شدن در گذشته است. آدم‌های بسیاری هستند که (بدون داشتن بیماری Memento) همواره در گذشته سیر می‌کنند، روزهای گذشته را خوب‌تر می‌دانند و همیشه ای کاش می‌کنند که “کاش قدیم بود! کاش قدیم زندگی می‌کردیم”.

این فیلم به عنوان یک نمونه بسیار شفاف در هشیار کردن این دسته از افراد برای دست‌کشیدن از گذشته می‌تواند مناسب باشد. آگاه‌سازی که با یک فیلم عالی و سناریوی بسیار خوب (اما پیچیده) پیش چشم ماست.

"Memento فیلم یادگاری - ممنتو".

نوستالژی و در گذشته ماندن

یک دسته از مطالبی که من به آن پرداخته‌ام بحثِ نوستالژی است، و مطالب متنوعی هم درباره‌ی آن منتشر می‌کنم، همانند «مقاله PDF آقای محمد قائد درباره نوستالژی». این فیلم را هم در این دسته‌بندی قرار می‌دهم. به گمانم لازم است همه‌ی ما مراقب ِ زیاده‌روی در امر نوستالژیک باشیم.

برای خواندن همه‌ی نوشته‌های مرتبط با نوستالژی — nostalgia اینجا را کلیک کنید

البته توجه داشته باشید‌، فیلم خط زمانی ثابتی ندارد، در میان زمان‌های مختلف حرکت می‌کند و پایان و آغاز را بهم ریخته است. برای دیدنش دقت کردن لازم است.

خودتان به صورت یک فرض در ذهن‌تان مرور کنید، یک انسان یا یک کشوری که در گذشته‌ی خودش مانده و از یادگرفتن چیزهای جدید ناتوان است، همچون شخصیت اصلی این فیلم، همواره در جنگ است، همواره در حال ِ انتقام‌خواهی. چنین شخص یا ملتی واقعا می‌تواند رشد کند، توانمندی‌های امروز خودش را شناسایی کرده و بر اساس واقعیت‌ها — FACT تصمیم بگیرد و عمل کند؟

این فیلم یک هشیار جدی است برای عواقبی کسانی که بیمار نیستند اما در گذشته زندگی می‌کنند.

معرفی آرشیو فیلم درمانی

اگر برایتان سوال شده که فیلم درمانی چیست و چگونه می‌تواند به ما کمک کند؟ و اینکه آیا واقعا اثری هم می‌تواند دیدن فیلم داشته باشد، پیشنهاد می‌کنم نوشته‌ی بلند مرا همراه نظرات یک روان‌پزشک مطرح بخوانید تا دلایل اینکار برایتان شفاف‌تر شود:

فیلم درمانی چیست؟ چگونه به ما کمک می‌کند؟ همراه معرفی رده‌های سنی فیلم‌ها

همچنین اگر علاقمند هستید که به لیست کامل فیلم‌های من و بهترین آثار سینمایی دسترسی داشته باشید پیشنهاد می‌کنم روی لینک زیر کلیک کنید:

آرشیو فیلم درمانی + لیست بهترین آثار سینمایی ایران و جهان

این فیلم را در «پکیج ِ فیلم درمانی – مدیریت زمان» دسته‌بندی می‌کنم و از زاویه‌ی نگاه زمان و ماندن در گذشته آن را بررسی خواهیم کرد.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید 🙂
[Total: ۱ Average: ۵]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.