امروز قصد دارم یک کتاب پیشنهادی جدید خدمت شما معرفی کنم از یک شخصیت بزرگ که توسط یک استاد بزرگ نوشته است. «کتاب پیشوایی فراتر از زمان: درآمدی بر نظام فکری و سیرهی عملی امام موسی صدر» نوشتهی دکتر محمود سریع القلم.
یکی از بخشهای مهم سایت من کتابخانه زمان است، کتابخانهای که در سه دستهبندی متفاوت کتابها و مقالهها را به «زمان جویان» عزیز ارائه میکند:
کتاب امروز در قالب «کتابهای پیشنهادی» برای شما دوستان عزیز است. اجازه بدهید کمی از دلایل معرفی این کتاب خدمت شما بگویم: . .چرا این کتاب را معرفی میکنم؟
اگر به شکل خلاصه و بسیار ساده بخواهم بگویم هدفِ من از معرفی این کتاب برای علاقمندان به مدیریت زمان چیست؟ باید بگویم که:
- زندگینامه خوانی
- آشنایی با شخصیت بزرگ
همانطوری که میدانید من در نوشتههای متنوعی که دارم، تاکید بسیاری بر روی مطالعهی زندگینامهی آدمهای دیگر داشتهام و همچنان دارم. مطالعاتی که میتواند دنیای فکری و نگرشی آدمی را دگرگون کند. اگر علاقمند هستید میتوانید همهی مطالب (فیلم-کتاب-مقاله) دربارهی زندگینامههایی که منتشر کردهام را در این آدرس دنبال کنید.
این شیوه منتهی به شناخت شخصیت آدمهای موثر دیگر میشود. شخصیت هم یکی از ارکانِ آموزشی من است که با وسواس زیاد درحال مطالعه دربارهی آن و نوشتن دربارهاش هستم. همانطوری که یک ضربالمثل اروپایی میگوید: «شخصیت، سرنوشتساز است»، به گمان من ما برای بحث مدیریت زمان و زندگی بهتر باید بسیار زیاد روی شخصیت خودمان کار کنیم. مفهومی عمیق و پیچیده که با زحمت فراوان در یک قالب توسعهیافته، رشدکرده و عقلانی ساخته میشود. شما میتوانید مجموعهی نوشتههای مرا با عنوان شخصیت در این آدرس دنبال کنید.
.
کتاب زندگینامه و شناخت امام موسی صدر
این کتاب تقدیم شده به سیدموسی صدر:
که در عمل نشان داد، کرامت انسان در منظومه خلقت، بر قدرت و حفظ سِمَت، برتری سنجشناپذیری دارد؛
که با سکوت و خویشتنداریِ خود آموزش داد، تا چه میزان هر مسلمان ظرفیت انتقادپذیری و تعامل با افراد و افکار متفاوت را دارد؛
که با نوع زندگیاش اثبات کرد، اصالت خانوادگی و تربیت فکری، مهمترین پیششرطهای مصلح و سیاستمداربودن است؛
که بهگونهای منحصربهفرد، با مجموعه تلاشهایش، روش ترکیب دین با واقعیتهای زمان و مکان را عرضه کرد.
.
برای بسیاری از مسلمانان، آموزههای دینی در ذهن و حداکثر در کلام آنها جای دارد و حوزه عمل آنها مستقل از این ذهنیت، در مدارهای متفاوتی حرکت میکند. اما در مورد سیدموسی صدر اینگونه نبود. حوزه فکر و حوزه عملِ او فاصله بسیار کمی داشت.
به درجهای که نظام فکری افراد در عمل آنها حضور داشته باشد و جلوه کند، شناخت آن افراد سختتر میشود. به عکس، به میزانی که فکر فرد جدای از عمل او باشد، کار سهلتر است زیرا در قالب منافع و غریزهها میتوان آن فرد را شناخت. از این جهت، شناخت سیدموسی صدر کار سختی بود.
[او در نگاه دیگران قدری مبهم مینمود اما این ابهام به گونهای نبود که دیگران به او اعتماد نکنند، بلکه ابهامی توام با اطمینان بود و به نظر من این مولفه، ویژگی افرادی است که خیلی رشد کردهاند و عملکردشان خروجی یک نظامِ فکریِ منسجم است.]

در ذهن بسیاری از کسانی که با او برخورد داشتند ناخودآگاه این عبارت شکل میگرفت:
- «You are too good to be true»
- شما خیلی بهتر از آن هستی که واقعیت داشته باشی.
مردم عادی او را معجزه خطاب میکردند و اهل انصاف نابغه و اهل تشکیک تصور میکردند او «طرحی وسیعتر از آنچه میگوید، دارد.»

موسی صدر مجتهدی بود که علیرغم متدین بودن، با نظام بینالملل در ستیز نبود. او در خانوادهای اصیل و فرااقلیمی و همچنین در محیطهای آموزشی متنوعی #تربیت شده بود. زندگی او در بستر یک تسلسلِ منطقی جریان داشت. تسلسلی که در دامنه یک مفهوم بنیادین در حرکت بود، «تغییر». کل سیره سیدموسی صدر در همین واژه خلاصه میشود. او به دنبال تغییر در محیطی متشکل از لایههای متفاوت و بعضا متعارض بود و در این مسیر، متوجه محدودیتها در برابر مقدورات بود.
یکی از ویژگیهای سیدموسی صدر که نظرم را خیلی جلب کرد، انفتاح ایشان بود. او آماده بود تا با همه افراد، از هر طبقه و جریان و گروه و موقعیت اجتماعی، تعامل کند و سخن بگوید. خودش را محدود به گروه و جریان خاصی نمیکرد و نمیگفت که من فقط با اینها تعامل میکنم. او بسیار گشوده بود و سعی میکرد همه را به سمت «اجماع» حرکت دهد.
در برخود با مخالفین، چهار ویژگی برجسته داشت:
- سکوت
- خویشتنداری
- گذشت
- احترام فراوان
و این خصلتها تاکتیک نبود، در شخصیتاش ریشه داشت.
پینوشتها و مطلب تکمیلی
یک) این نوشته و خلاصه توسط دوست عزیزم رضا شهبازی منتشر شده بود که با کسب اجازه از ایشان، منتشر میشود. رضا در پینوشت این متنی که منتشر کرده نوشته است: متن بالا حاصل کنار هم قرار دادن جملاتی از متون و سخنرانیهای دکتر سریعالقلم است. بجز جملهای که در کروشه آوردهام، بقیه متن ترکیبی بود از مباحث ایشان.
دو) دوستان گرامی من نوشتههای بسیاری را از آقای دکتر محمود سریعالقلم در سایت خودم جمعآوری کردهام و کتابهای ایشان را خلاصهوار اینجا آوردهام. پیشنهاد میکنم سایر نوشتههای ایشان را هم ببینید و بخوانید و ویدیوها و فایلهای صوتی را مرور کنید:
- یادداشتبردای+اصل مقاله «آفات متدولوژیک تفکر در ایران»
- کتاب اقتدارگرایی ایرانی در عهد پهلوی
- کتاب اقتدارگرایی ایرانی در عهد قاجار (همراه فایل صوتی)
- زمان بستری مهم برای شکوفایی
- چرا اینقدر انتقاد زیاد است؟
- کاهش مشکلات سیاست خارجی ایران
- یادهست معلم توسعه، دکتر محمود سریعالقلم
- ویدیو: با خودم عهد میبندم… (پیام نوروزی) حتما ببنید!
همهی مطالب دکتر محمود سریع القلم
.
سه) همانطوری گه در ابتدای متن اشاره کردم این کتاب با دو هدف معرفی زندگینامه و پرداختن به مفهوم شخصیت معرفی شده است. پیشنهاد میکنم سایر مطالب مرتبط با این مفهوم را نیز دنبال کنید:
. سه) کتابخانه زمان آرشیو کتابها و مقالههای خوب برای شماست. برای دیدن کتابهای گوناگون سری به آن بزنید:
آدرس کوتاه این نوشته:
سلام
خیلی وقت بود دنبال همچنین کتابی در مورد امام موسی صدر بودم.اتفاقی سایت شما رو دیدم و شما من رو به مطلوبم رسوندید.خیلی ممنون
خدا خیرتون بده